Pécsi Nemzeti Színház

Hazai Bahnhof, külföldi állomások

www.peh.hu - Csató Andrea - 2007. március

Az ország legfiatalabb balettigazgatójaként került két évvel ezelőtt Vincze Balázs a Pécsi Balett élére. Visszahódítani a nézőket, s a nagy múltú együttes művészi örökségét méltóképpen folytatni – e kettős célt tűzte akkor önmaga és társulata elé. Az ambiciózus vezető azóta több ízben is bebizonyította: határozott művészi elképzelései szerencsésen találkoznak a közönség igényével. Bemutatóik sikeresek. Egész estés, történetmesélős baletteket és modern kamaradarabokat egyaránt láthatunk tőlük. Akárcsak következő premierjükön, március 9-én, amikor a PNSZ Kamaraszínházában Jurányi Patrick rendezésében és koreográfiájával tűzik műsorra a Bahnhof címu multimédiás táncestet, melyről az alkotó ekként vall:

– A pályaudvarok számomra rendkívül érdekesek, mert a társadalom egészének lenyomatát adják: megtaláljuk bennük az üzletembert ugyanúgy, mint a hajléktalant, itt vannak a szerelmesek, akik találkoznak vagy épp szétválnak, s innen indulhat egy új jövőbe is az ember. E színes forgatagban megannyi érzelem és érdekes történet rejlik. Gondolataimban a sínek mindig életutakat kötnek össze – ennek megfogalmazására törekszem a mostani darabban, melynek az adja az újszerűségét, hogy multimédiás technikát alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy Kunert Péter zenéje és a színpadon látható tánc mellett harmadik dimenzióként – folyamatos vetítés révén – a film is fontos szerepet kap. Díszletként is funkcionál, s abban segít, hogy a színpadon kibontakozó személyiségek sajátos látásmódjába is bepillanthasson a nézo, ezáltal markánsabbá válnak a táncművészek által életre keltett karakterek.
Az efféle kamaradarabok könnyen utaztathatók. A Bahnhof is hamar útra kel, március 31-én a Várszínházban, a Nemzeti Táncszínházban vendégszerepel vele a társulat. De egyéb terveik is vannak. Vincze Balázs sorra veszi föl a kapcsolatot Európa leendő kulturális fővárosaival, melyekkel hosszú távú együttműködésben gondolkodik.
– Ahhoz, hogy a 2010-es esztendőre méltóképpen fölkészüljünk, a nemzetközi megmérettetés is hozzátartozik – véli a balettigazgató. – Idén Nagyszeben viseli a kultúrfővárosi rangot, oda a tervek szerint augusztus végén utazunk, előtte, június derekán a Győri Táncművészeti Biennálén lépünk föl. Temesvárra március végén várnak minket a Notre-Dame-i toronyőr című előadásunkkal.
Ha nem ők mennek, akkor pedig nemzetközi hírű táncművészeket, koreográfusokat invitálnak Pécsre. Két hete a Kubai Nemzeti Balett szólistája, a jelenleg Ausztriában vendégszereplő Alexander Pereda tartott a társulat tagjainak mesterkurzust.
– Nagy örömmel dolgoztak vele a pécsi táncosok – meséli Vincze Balázs –, mert belekóstolhattak a virtuozitásáról, könnyedségéről híres kubai balettba. Ráadásul a klasszikus táncórák mellett, kikapcsolódásul a ma oly divatos salsa rejtelmeibe is igyekezett beavatni a társulat tagjait. Úgy néz ki, hogy még ebben a hónapban érkezik hozzánk Susanna Leinonen finn koreográfus, aki modern balettjeiről vált Európa-szerte méltán híressé. Szeretném, ha most megismerné a társulatot, és jövőre egy önálló munkára hívhatnám őt vissza. Április 9-től 22-ig Raza Hammadi francia koreográfus készít vadonatúj darabot nekünk, májusban pedig Julian Moss angol származású, Svédországban élő táncművész professzor. Bízom benne, hogy a nyáron sikerül létrehoznunk Európai táncgaléria címmel, külföldi koreográfusok részvételével egy szabadtéri estet. Fontos, hogy nemzetközi rangú produkcióink legyenek, melyekkel külföldön is „piacképesek” vagyunk, s bekapcsolódhatunk a táncművészet vérkeringésébe itthon és a határokon túl is.


Pécsi Balett Nkft. | info@pecsibalett.hu | 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Asz.: 25852103-2-02 | Cg.: 02-09-082787