Pécsi Nemzeti Színház

A Balett téli Tavaszünnepe

Dunántúli Napló - Mészáros B. Endre

Példátlanul különleges balettelőadás készülődik a Pécsi Nemzeti Színházban, a négy legjobb hazai tánctársulat legkiemelkedőbb művészeit felvonultató programot ma este láthatják a baranyaiak.

A különleges gálaműsort a Pécsi Balett megalakulásának 45. esztendős jubileuma alkalmából rendezik meg. A legpatinásabb magyar táncművészcsoportok, a Győri a Szegedi és a Magyar Nemzeti Balett tagjai adnak díszelőadást a pécsiek tiszteletére, és a kétórás, több tételből álló programra meghívtak minden olyan táncművészt, aki az elmúlt 45 esztendőben a pécsi társulatban valamennyi időt eltöltött. A visszajelzések szerint több mint 120 szaktekintély ül majd a nézőtéren, de a színpadon is egymást váltják a szakma legjobbjai.

A Magyar Nemzeti Balett kiválóságaival érkezik a korábbi pécsi balettigazgató, Keveházi Gábor az Operaházból, és a Seregi László-féle Air egy részletét, a Philip Glas zenéjére készült Örvényt hozza, valamint a Harangozó-díjas Cserta József, valamint Somorjai Enikő előadásában a Kalóz című darabból egy betétet – tudtuk meg Tóth Sándortól, a találkozó kitalálójától és főszervezőjétől, a Pécsi Balett alapítójától és egykori igazgatójától. A győriek a Macbethet játsszák, míg Szegedről a társulat vezetője Juranics Tamás táncol és koreografál a Micaelában.

A pécsi táncosok új generációja a program második felében a Tavaszünneppel köszöni meg a vendégszerepléseket. Sajátos emlékeket kavar majd ez a bemutató, miután a társulat létrehozójának, Eck Imrének a koreográfiájára született. A balettmesterek – Hetényi János, Végvári Zsuzsanna, Lovas Pál – az indító esztendők kiemelkedő alakjai, míg az aktív, új csapat az első táncegyüttes mintájára alakult meg az idén az utóbbi két esztendő főiskolás végzőseiből. 
_________________________

Villanófényben az első évtized
A balettgála előtt a PNSZ előcsarnokában múltidéző fotókiállítás nyílik Korniss Péter, Szalay Zoltán és Féner Tamás munkáiból. A hőskorból, a hatvanas évek első hat esztendejéből 35 balettelőadást mutatnak be félszáz fotón. Többek közt láthatók jelenetek Az iszonyat balladájából is, melyre pécsi balettműsorként 1961. január 3-án először ment fel a függöny. A fotótárlat a továbbiakban átfogja majd a balett-társulat teljes 50 esztendejét, merthogy 2010-re ilyen formában tervezik a következő összeállítást.


Pécsi Balett Nkft. | info@pecsibalett.hu | 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Asz.: 25852103-2-02 | Cg.: 02-09-082787