Pécsi Nemzeti Színház

OTELLO
Fotóalbum (kattintson a képre az album megtekintéséhez!)

- balett 2 felvonásban -

Zene: Giuseppe Verdi - Riederauer Richárd
Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Dramaturg: Uhrik Dóra Kossuth-díjas Érdemes Művész, Böhm György Jászai-díjas
A koreográfus asszisztense: Czebe Tünde Harangozó-díjas
Koreográfus-rendező: Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas 

Táncolják:

Otello: Molnár Zsolt | Koncz Péter
Desdemona: Czebe Tünde | Kócsy Mónika
Jago: Szabó Márton | Pataki Szabolcs
Emilia: Nagy Írisz
Cassio: Dóri István | Tuboly Szilárd

Valamint:
Dér Dalida, Kiss Eszter, Kócsy Mónika, Ujvári Katalin
Harka Máté, Kerekes Soma Lőrinc, Matola Dávid

és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Táncművészeti Tagozatának növendékei: Dávid Anna, Kollár Daniella

Szerepcsere az Otello-ban

Szabó Márton sajnálatos sérülése miatt nem tudja eltáncolni Jago-t az Otello premierjén. Az eredetileg Cassio-t próbáló Pataki Szabolcs táncolja Jago szerepét az Otello novemberi előadásaiban, majd Szabó Mártonnal lesznek lekettőzve Jago szerepében. Cassio szerepét Dóri István veszi át a premierre és Tuboly Szilárddal alakítják felváltva azt követően.
Szabó Márton Jago-ként decembertől lesz látható.


1884 utolsó hónapjaiban kezdte meg Verdi az opera kompozíciós munkáit, és nem egészen egy év múlva be is fejezte. Ekkor úgy döntött, hogy a darab címe Otello és nem Jago lesz, mivel „Jago az a démon, aki mindent mozgat, de Otello az, aki cselekszik.” A shakespeare-i mű kellő teret és alkalmat ad a féltékenység lassú kibontakozására, az operában azonban sűrítettebb a fogalmazás. Az opera Otelloja Jago első célzásaira azonnal dühödten reagál, s a második felvonás végén már megérik benne a bosszú gondolata. A szövegkönyv lényegében kétszemélyes darab, mert az opera Desdemonája szűzies és hűséges, meglehetősen a háttérbe szorul, bár jelenléte mindvégig érezhető.

A tánc érzéki művészet, melynek közvetítője a táncos teste, illetve mentális és fizikai teljesítménye. Az emberi érzelmek legszélesebb skálája, legnagyobb amplitúdói jelennek meg Otello és Desdemona igaz szerelmének végzetes drámájában. A legtisztább szerelmi kapcsolat is gyilkos szenvedéllyé válhat az oktalan féltékenység felkeltésével. A legmagasztosabb emberi érzés egy csapásra halálos fegyver lesz az elűzhetetlen "zöld szemű szörny" megjelenésével.  Otello beismerve bűnét, önként vállalja halálát. Jago, aki intrikájával diadalt aratott, köztünk marad.

Vincze Balázs az Otello-ról:

"Az eredeti történet elképesztően komplikált és szövevényes. Hihetetlenül nehéz megfogalmazni még operában is, nemhogy a tánc nyelvén. Mi a cselekményt alapvetően az öt főszereplő (Otello, Desdemona, Jago, Emilia és Cassio) személyén és kapcsolatrendszerén keresztül jelenítjük meg. A nehézsége ellenére azért választottam az Otello-t, mert az összes alapvető emberi érzelem megjelenik benne, ráadásul a legnagyobb amplitúdóval: árulás, szerelem, féltékenység,bosszú, féktelen harag. Szerintem akkor jó egy balettelőadás, ha a három alapelem: a látvány, a zene és a történet harmonikus egyensúlyban van. Verdi gyönyörű muzsikája adott, valójában ez inspirál mindannyiunkat. Különleges vizuális élményt is szeretnénk nyújtani: az alaphelyszín egy mobil móló, melynek elemeit a táncosok építőkockaként mozgatják az előadás folyamán. A díszlet szerves része a produkciónak, mely gyorsan, látványosan változik. Hogy mi számomra Otello üzenete? Otello és Desdemona szenvedélyesen szeretik egymást, Jago hatására Otello mégis elveszti bizalmát feleségében és szörnyű véget érnek. Jago nem kezeli egyenrangú partnerként Emiliát, kapcsolatuk borzalmas, mégis megmarad, Emilia kitart férje oldalán. Hány ilyen kapcsolat van manapság a világban, közvetlen környezetünkben is akár! Mi a baj velünk, férfiakkal és nőkkel? Bízom benne, hogy minden nézőben ez vagy ehhez hasonló kérdés fog felmerülni az előadás végeztével. Szeretném, ha sokáig gondolkodnának..." 

Plakátterv: Molnár Zsuzsa | Fotó: Vincze Brigitta - Radványi Gábor | Smink: Rózsár Anita


A bemutató időpontja: 2011. november 25. | Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház
Budapesti bemutató: 2012. január 20. | Művészetek Palotája

A Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. produkciója. Az előadás megvalósítását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap


Pécsi Balett Nkft. | info@pecsibalett.hu | 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Asz.: 25852103-2-02 | Cg.: 02-09-082787