Pécsi Nemzeti Színház

A CSODÁLATOS MANDARIN
Fotóalbum (kattintson a képre az album megtekintéséhez!)
Bartók-est
A 2016-os CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nyitóelőadása 2016. október 7. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bartók: A kékszakállú herceg vára
szünet
Bartók: A csodálatos mandarin

Közreműködik: Szántó Andrea, Bretz Gábor – ének, Pécsi Balett, Nemzeti Filharmonikusok
Díszlet: Szendrényi Éva
Jelmez: Németh Anikó (Manier)
Látvány: Bordos Zsolt
Koreográfia: Vincze Balázs
Vezényel: Kocsis Zoltán
Rendező: Káel Csaba

A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin a beteljesületlen és a beteljesült szerelem nyugtalanító drámája. Az egyfelvonásos opera és a groteszk pantomim dramaturgiai és zenei szempontból is igen eltér egymástól, mégis úgy érezzük, hogy e műveket a mélyben igen szoros szálak kapcsolják össze. A közös szálak feltérképezése és érzéki közvetítése a legmagasabb rendű színházművészeti kihívások egyike.

Jegyárak: 2400, 3100, 3800, 4700, 5900 HUF
JegyvásárlásCAFe Budapest fotó: Posztós János

A csodálatos mandarin

Táncolják:
Mimi: Ujvári Katalin
A mandarin: Koncz Péter
Az öreg gavallér: Téglás Bánk
A kis diák: Matola Dávid
1. csavargó: Kerekes Soma Lőrinc
2. csavargó: Szabó Márton
3. csavargó: Tuboly Szilárd

A csodálatos mandarin központi témája az érzékiség erejének megjelenítése mellett az erőszak, az emberi elnyomás és függőség, a társadalmon kívüliség megmutatása is. A 21. század nagyvárosának lezüllött és kilátástalan nyomorában élő prostituált lány pénzre váltott életében mindennapos rutin az érkező kliensek kiszolgálása mellett az őt futtató csavargók kegyetlenkedése, a vendégek kirablása is. Mimi szabadulna ebből a szörnyű fogságból, de a csavargókkal sajátos függőségi viszonyban vannak. A két látogató, az öregúr és a fiatal fiú kirablása után egy különös vendég érkezik. A mandarin, a gazdag keleti férfi, akinek ereje és mássága először taszítja, majd egyre közelebb vonzza a jobb életre vágyó lányt. A testiség ösztönös erején túl a mandarin egy másik világ dimenzióját is felvillantja az embertelen sorsában vergődő lány számára. A leskelődő csavargóknak nem tetszik az egyre fokozódó vonzalom, attól tartanak, hogy megélhetésük eszközét elviszi a szerelem. Ezért három különböző módon próbálják megölni a mandarint, sikertelenül. Mindegy egyes támadás után újraéled, sőt beteljesületlen vágya csak hatalmasabbá teszi. Mimi végül önként odaadja magát, nem tudva, hogy ezzel az idegen sorsát is beteljesíti: a mandarin meghal. A lány testével befedi elvesztett reményét, de talán szíve alatt már egy új élet dobog.

Bartók Béla klasszikusa egyszer minden professzionális magyar balett együttes repertoárjára felkerül, a táncjáték szinte megkerülhetetlen kihívás egy koreográfusi pálya során. A csodálatos mandarin kortalan története az elidegenedett nagyvárosi világ minden szennyéről és vágyáról - mintha rólunk, a 21. század értékvesztett világáról szólna. Mimi és a mandarin könyörtelen drámája a ma emberének is tükröt tart. Társadalomkritikája érvényesebb, mint valaha. Egyúttal megérinti az érző ember lelkét, mert felcsillantja a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére: a szerelem megváltó erejére.


Pécsi Balett Nkft. | info@pecsibalett.hu | 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Asz.: 25852103-2-02 | Cg.: 02-09-082787