Pécsi Nemzeti Színház

Újjászületik a Pécsi Balett!

A Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttese első munkanapján sajtótájékoztatót tartott dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Őri László Pécs M. J. Város alpolgármester közreműködésével. A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló új balett-termet a 19 tagú társulat jelenlétében egy rögtönzött balettgyakorlattal avatták fel, az alkalmi korrepetitor az államtitkár volt.

2017. a Pécsi Balett számára vitathatatlanul az újjászületés éve.
A mai naptól a társulat a Zsolnay Kulturális Negyed Rezidens balettegyütteseként már az új székhelyén, az E78-ban próbál, dolgozik. Pécs város önálló balettegyüttese első munkanapját a sajtó jelenlétében ünnepelte együtt mindazokkal, akik az önállóság megteremtéséhez hozzájárultak és azokkal, akik hosszú évek óta erre vártak. Jelen voltak a társulat mostani és egykori tagjai, alapítók, Tóth Sándor és Herczog István korábbi igazgatók.

Vincze Balázs balettigazgató a társulat összes egykori és jelenlegi tagja nevében fejezte ki ismételten köszönetét dr. Hoppál Péter államtitkárnak és dr. Őri László alpolgármesternek, akik felismerték a fontosságát és szívügyüknek tekintették a Pécsi Balett önállósodását. Az állami és a városi támogatás nélkül mindez nem történhetett volna meg. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár tánctörténeti eseménynek nevezte az önállósulást, hangsúlyozva, hogy ezzel “új sebességfokozatba” kapcsolhat a Pécsi Balett. Őri László Pécs kultúráért felelős alpolgármestere szerint a szakmai autonómia óriási léptékváltást jelent a Pécsi Balett működésében, melyet a város örömmel támogat.


Fotó: Tóth László

Vincze Balázs az önállóság azonnali hozadékait emelte ki beszédében:
„Januárban megalakult a Pécsi Balett Nonprofit Kft. s már februárban záporoztak a megkeresések. Elképesztő öröm volt szabadon elfogadni az első felkérést, mely a Magyar Nemzeti Balettől érkezett 2018 tavaszára az Erkel Színházba. Szinte rögtön egyszerre két külföldi turnéra is felkérték a társulatot: augusztusban a világ egyik legrangosabb táncfesztiváljára utazunk Izraelbe, a 30. Karmiel Fesztiválra, s mellette még 5 helyszínen lépünk fel a Carmennel. A meghívás jelentőségét az is jelzi, hogy Aharon Solomon fesztiváligazgató itt van körünkben. A teljes októbert Mexikóban töltjük, egy közel 20 előadásos turnéra utazunk a tengerentúlra. A külföld mellett természetesen a komolyabb budapesti és országos jelenlét is a célunk, s mivel önállóak vagyunk, már számos előadásunk le is van kötve a következő évadra az ország legkülönbözőbb helyszínein. A Nemzeti Táncszínházzal még szorosabbá válhatott együttműködésünk, melynek eredményeként 2017. karácsonyán 4 előadás lesz a Müpa Fesztiválszínházában a nagy sikerű Diótörőnkből. Kaposváron a 70-es években volt utoljára bebérletezett előadása a Pécsi Balettnek: a következő évadban Hófehérke és a hét törpe című mesebalettünket minimum 6 alkalommal játsszuk a színház bérletrendszerében – ezt is a Nemzeti Táncszínházzal történő együttműködésben valósítjuk meg. Június végén színpadra lépünk Placido Domingo-val, júliusban a Vizes VB nagyszabású megnyitóján a Pécsi Balett táncművészei is közreműködnek.

Boldog vagyok, hogy végre szabadon azt csinálhatjuk, ami a dolgunk: megvalósíthatjuk a saját művészi elképzeléseinket, utazhatunk és a nemzetközi missziónkat is betölthetjük, Pécs városát és hazánkat képviselve a tánc mindenki által érthető nyelvén.”

A társulat szeptember 15-én a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében mutatja be A makrancos hölgy című táncjátékot Földi Béla koreográfiájával a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, melyet a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban hoznak létre, s melyből 15 előadás lesz a színház bérletrendszerében. 2018. április 20-án az új játszóhelyükön a ZSKN E78-ban Diamonds címmel két egyfelvonásos koreográfiát mutatnak be: Leo Mujic és Földi Béla készítenek fesztiváldarabokat.
A Magyar Táncművészeti Egyetemről szerződik a Pécsi Baletthez Karin Iwata és Walter Macchiaroli, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumból Dowidat Sára, Frank Edina és Kaiser Fruzsina érkeznek új tagként a Pécsi Baletthez.

Vincze Balázs kapta idén a Seregi-díjat!

A kitüntetéssel 2012 óta a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, a Kossuth-díjas koreográfusnak, Seregi Lászlónak állít emléket, életművének és munkásságának megőrzése és továbbhagyományozása céljából. A díj, amelynek alapítását két táncművész: Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte, az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismerését szolgálja. A jelöltekre hattagú szakmai kuratórium tesz javaslatot. A grémium elnöke az Operaház mindekori főigazgatója, tagjai: az Operaház mindenkori balett igazgatója, az Operaház balettművészeti főtanácsadója, Kollár Eszter, Bán Teodóra valamint a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke vagy delegáltja. A jelöltek közül a díjat a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfusnak ítélik oda. A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, s jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

A Seregi-díjat május 12-én vette át Vincze Balázs a Magyar Állami Operaház színpadán Ókovács Szilveszter főigazgató úrtól a kuratórium tagjainak jelenlétében. Sok szeretettel gratulálunk ehhez a megtisztelő elismeréshez!

Szabó Márton Fülöp Viktor ösztöndíjas!

Társulatunk évek óta a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház Tánc világnapi gálaestjén ünnepli a tánc világnapját a Müpában. Itt kerülnek átadásra minden évben a magyar táncművészet legrangosabb szakmai díjai. Idén sem jöttünk haza üres kézzel :-) Szabó Márton 2017-ben is elnyerte a Fülöp Viktor ösztöndíjat, balett kategóriában. Marci 2013-ban pályázott először sikerrel a kuratóriumhoz, így már kétszeres Fülöp Viktor ösztöndíjas! Szeretettel gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk rá! Dubrovay László: Faust, az elkárhozott című táncdrámájából mutattak be részletet táncművészeink, Marci angyalként vette át az elismerést.

Az évad legjobb végzős növendéke lett ösztöndíjasunk: Nier Janka, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium végzős növendéke!

A Pécsi Balett társulata szeretettel gratulál minden díjazottnak!

Fotó: Mihály László | forrás: Magyar Táncművészek Szövetsége

Molnár Zsolt Harangozó-díjas!

2017. március 14-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk alkalmából a táncművészet területén végzett kiemelkedő előadói tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjat adományozott Molnár Zsoltnak a Pécsi Balett magántáncosának.

Nagy szeretettel gratulálunk!

Molnár Zsolt a Pécsi Balett meghatározó egyénisége, kiemelkedő ifjú tehetsége. 2006-ban a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozatának elvégzése után azonnal felvételt nyert a Pécsi Balett társulatába. Tehetsége, a hivatása iránti alázata már diákévei alatt megmutatkozott. Pályájának második évadától szólista szerepeket táncol, 2009 óta a Pécsi Balett magántáncosa. Folyamatos fejlődő készsége, tudatossága, művészi érzékenysége, különleges előadóművészi tehetsége, színészi képessége, a társulat és az együttessel dolgozó koreográfusok elismerését egyaránt kivívták. Kiváló stílusérzékű, kifogástalan technikai tudású táncművész. Inspirálja az alkotókat, a rábízott feladatokat maximális minőségben oldja meg. Molnár Zsolt kiemelkedő munkájának elismeréseként 2012-ben elnyerte Az évad legjobb férfi táncművésze-díjat. Kreativitása, alkotói érzékenysége és tehetsége egyre komolyabban megmutatkozik, koreográfusként is nagy jövő előtt áll.

Az utóbbi időszak főbb szerepei:
McMurphy (Száll a kakukk fészkére), Don José (Carmen), Morgó (Hófehérke és a hét törpe), Otello, Istenúrfi (Faust, az elkárhozott), Üzletember (A kis herceg), Hermész (Orfeusz és Euridiké)

Koreográfiái: Tűzmadár-szvit (2016), Táncszvit (2017)

A csodálatos mandarin az Erkel Színházban

Sanghaj után ismét budapesti színpadon a Pécsi Balett A csodálatos mandarin előadása. Bartók klasszikusát március 4-én az Erkel Színházban megrendezésre kerülő Pas de Trois '17 - esten láthatja a közönség. A Bartók-év keretében a CAFe Budapesten bemutatott produkció koreográfusa ugyancsak Vincze Balázs. A díszletet Szendrényi Éva, a jelmezeket Németh Anikó (Manier) tervezte. A mandarin szerepében Koncz Pétert láthatják, Mimit Ujvári Katalin táncolja. Hangfelvételről közreműködik a Nemzeti Filharmonikusok. Vezényel: Kocsis Zoltán Kossuth-díjas művész. A Magyar Nemzeti Balett szervezésében zajló találkozónak 2013. óta állandó fellépője a Pécsi Balett.

A Száll a kakukk fészkére a Budapest Táncfesztiválon

Miképp őrizhető meg az emberség egy embertelen rendszerben? – teszi fel a kérdést a Száll a kakukk fészkére című táncszínházi előadásunk, melynek budapesti bemutatója február 24-én lesz a Müpában, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A Pécsett nagy sikerrel futó érzelemgazdag előadást Vidákovics Szláven rendezte, a koreográfiát Vincze Balázs készítette. Ken Kesey kultikus regényének táncszínházi adaptációjához Kovács Benjámin zeneszerző eredeti kompozíciója teremt feszültséggel teli atmoszférát, a díszletet és a jelmezeket Fenyő Péter tervezte.
McMurphy: Tuboly Szilárd, Bromden főnök: Koncz Péter, Ratched nővér: Kócsy Mónika.

Irány a Balaton!

Február 22-én Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központban mutatjuk be A Jó, a Rossz és a (Csúf) COLOS című vadnyugati táncbohózatunkat. Vincze Balázs koreográfiája - Vidákovics Szláven rendezése a nagy közönségsikerre való tekintettel évek óta repertoáron van. A JÓ szerepében először Siófokon mutatkozik be Varga Máté táncművész.

Elhunyt Paronai Magdolna

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy elhunyt Paronai Magdolna a Pécsi Balett egykori szólistája.

Paronai Magdolna 1951-ben született, 1970-ben diplomázott az Állami Balettintézetben. Szakmai nyugdíjazásáig a Pécsi Balett magántáncosa volt. Kiemelkedő tehetségű, nagyszerű technikájú balerina volt, számos főszerep alakítója.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Táviratcím: Körmendy Krisztina 7621 Pécs Felsőmalom u. 16/2.

A Pécsi Balett ismét Szolnokon köszöntötte az új évet.

A 2016-os első együttműködés kiemelkedő sikerére való tekintettel a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ismét felkérte a Pécsi Balett társulatát, hogy a zenekar nagyszabású újévi koncertjén egy újabb bemutatóval jelentkezzen. 2017. január 7-én Bartók Béla Táncszvitjét mutatta be társulatunk a Szolnoki Városi Sportcsarnokban.

A koreográfiát Molnár Zsolt Kecsó, az együttes ifjú tehetsége készítette, a jelmezeket Fenyő Péter tervezte. Táncolták: Kócsy Mónika, Ujvári Katalin, Kerekes Soma Lőrinc, Koncz Péter, Szabó Márton és Tuboly Szilárd.
A Szolnoki Szimfonikus Zenekart Izaki Maszahiro vezényelte.


Fotó: Vincze Brigitta

2017. január 1-től önálló lesz a Pécsi Balett

A Pécsi Balett társulata örömmel fogadta Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2016. december 8-i döntését, miszerint egyszemélyes, az Önkormányzat 100%-os tulajdonú társaságaként 2017. január 1. napjával megalapítja a Pécsi Balett Nonprofit KFT-t., ügyvezetőjének a társaság alapítása napjától számított határozatlan időre Vincze Balázst nevezi ki.
A Pécsi Balett a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyütteseként, már mint önálló társulat folytatja a szakmai munkát.

„Életem egyik legszebb napja a mai, együttesvezetői munkám csúcsa ez a színháztörténeti pillanat. Fantasztikus érzés, hogy 56 év után sikerült beteljesítenem Magyarország első modern balettegyüttesének sorsát, s hogy 2017. január 1-től én lehetek a független Pécsi Balett alapító-igazgatója. A Pécsi Balett a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyütteseként méltó helyre kerül az Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb beruházásának helyszínén, mint egykori EKF nagykövet. 2017-től a Pécsi Balett misszióját, hogy a tánc univerzális nyelvén Pécs városát képviselje ország és világszerte, újra szabadon tudja teljesíteni.

Nagy örömmel tölt el, hogy Pécs M. J. Város vezetése is magáénak érezte egyik legrégebbi művészeti alkotóműhelyének ügyét és jogilag rendezte helyzetét. Köszönettel tartozom Pécs Megyei Jogú Város vezetésének és az 50 milliós támogatásért Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úrnak (az EMMI-nek), hogy 200%-ban a Pécsi Balett önállósága mellett voltak. Ha nincs ez a támogatás, akkor önállósodás sincsen.
Köszönöm a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai támogatását.”

Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas művész, a Pécsi Balett igazgatója

ÚJ HÓFEHÉRKÉNK VAN

A nagy érdeklődésre való tekintettel október óta újra találkozhatnak a gyerekek Hófehérkével és kis barátaival a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínpadán. Hófehérke jelmezét ebben az évadban Vincze Brigitta is magára ölti, ő november 21-én látható először a színpadon mesebalettünk főszereplőjeként. Ezentúl Ujvári Katalinnal felváltva alakítják a meseirodalom egyik legbájosabb karakterét.
További új szereplők ebben az évadban: Varga Máté (Morgó, kettős szereposztásban Molnár Zsolttal), Hoffman Virág Zoé (Nyuszi), Téglás Bánk (Herceg), Frank Edina ösztöndíjas (Katica), Nier Janka ösztöndíjas (Holló)

A Pécsi Balett Hófehérke és a hét törpe című mesebalettje óriási sikert aratott és kiemelkedő előadásszámot ért el a Pécsi Nemzeti Színházban öt évvel ezelőtt. A 2011-es bemutatót követően az ország számos helyszínén varázsolta el a gyerekeket Uhrik Dóra, Czebe Tünde és Vincze Balázs közös alkotása Riederauer Richárd muzsikájára. A produkció többször volt látható a Müpában, legutóbb a Veszprémi Petőfi Színházban 13 előadásban táncoltatták meg Hófehérkét a pécsi törpék, a 2016/2017-es évadban pedig a Pesti Magyar Színházban vendégszerepel a mesebalett nyolc alkalommal.

Kínában járt A csodálatos mandarin!


CAFe Budapest fotó: Posztós János

A Pécsi Balett társulata a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon mutatta be A csodálatos mandarint. Vincze Balázs koreográfiája a CAFe Budapest 2016 nyitóelőadásán debütált a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében október 7-én a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével A kékszakállú herceg vára című operát követően. A kínai közönség a Bartók-estet november 6-án tekintheti meg a Shanghai Cultural Square Theatre-ben. A CAFe Budapest keretében bemutatott, Káel Csaba rendezte előadást Sanghajban Kovács János dirigálta a Nemzeti Filharmonikusok élén.

A Pécsi Balett Társulati Díját kapta: Kerekes Soma Lőrinc

A 2015/2016-os évadban végzett munkájának elismeréseként a Pécsi Balett társulata idén Kerekes Soma Lőrinc táncművésznek ítélte a Pécsi Balett Társulati Díját.

A díjat Vincze Balázs balettigazgató adta át a Száll a kakukk fészkére című előadás bemutatóját követő fogadáson 2016. szeptember 30-án. A társulat és a premierközönség vastapssal ünnepelte a díjazottat.
Szeretettel gratulálunk!

Száll a kakukk fészkére

2016. szeptember 30-án, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében mutattuk be a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán Ken Kesey-Dale Wassermann kultikus művének táncszínházi változatát. A Pécsi Horvát Színház és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában megvalósuló előadás koreográfiáját Vincze Balázs készítette, a rendező Vidákovics Szláven. A zenét Kovács Benjámin írta, díszlet- és jelmeztervező Fenyő Péter. McMurphy szerepében Molnár Zsolt, az indián Koncz Péter, Ratched nővér:Kócsy Mónika.

További részletek az előadásról ITT

Faust, az elkárhozott - zajos siker a Budapesti Tavaszi fesztiválon

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatták be a Pécsi Balett táncművészei Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző nagyszabású táncdrámáját 2016. április 22-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koreográfiát Vincze Balázs készítette, a díszletet és a jelmezeket Molnár Zsuzsa tervezte. A kompozíció a Záborszky Kálmán által dirigált Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában kelt életre.
Az ősbemutató zsúfolt nézőtér előtt zajlott, hangos ovációval kísért tapsvihar köszöntötte a szerzőt, az alkotókat, a karmestert, a táncművészeket és a zenekart - méltó ünnepléseként az 55 éves Pécsi Balett együttesnek.

Zeneszerző: Dubrovay László Kossuth-díjas, Erkel-díjas Érdemes művész
Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Dramaturg: Molnár Zsuzsa, Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Molnár Zsolt
Koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas

További részletek az előadásról

Elsöprő sikert aratott Szolnokon a Tűzmadár

A modern dramaturgia, a tánc és a zene kitűnő ötvözeteként debütált január 9-én este Szolnokon a „Tűzmadár”, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar újévi, jubileumi tánckoncertje. A csaknem kétezer fős, teltházas sportcsarnokban győzedelmeskedett a zene és a tánc összhatása. Kultúra.hu

50+5 - a Pécsi Balett táncművészei Szolnokon köszöntötték az új évet

A 2016. január 9-én megrendezett megaprodukció címadó művére, Igor Sztravinszkij: Tűzmadár-szvitjére a társulat szólistája, Molnár Zsolt készített koreográfiát, aki így vall inspirációjáról:

„ A jó és a rossz, a fekete és a fehér, a pozitív és a negatív ellentétes energiáinak folyamatos kölcsönhatása határozza meg és irányítja életünk és világunk működését. A tűzmadár meséje is a két ellenpólus küzdelméről szól és az emberek harmónia iránti örök vágyáról. Koreográfiámban ennek az örök harcnak az egyre fokozódó intenzitását hangsúlyozom, de hiszek abban, hogy a jónak ma is győzedelmeskednie kell a gonosz fölött.”

Tűzmadár-szvit további részletek

A Pécsi Balettért Alapítvány Tűzmadár-szvit című koreográfiájának létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Pécsi Balett Nkft. | info@pecsibalett.hu | 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Asz.: 25852103-2-02 | Cg.: 02-09-082787